Звідки брати сили на роботу
Як би добре Ви не навчилися керувати власним часом та увагою, важко займатися якимись справами, коли рівень енергії нульовий. І якщо посуд ще можна мити цілком на автопілоті, то підготувати лекцію – так, на жаль, не вийде. Як і раніше, є більш чи менш очевидні речі, які допомагають підтримати робочий тонус.
Добре спати = добре думати
І для початку всім хотілося б нагадати, що потрібно висипатися! Навіть незначна депривація сну позначається на втраті між окремими ділянками мозку нейронних зв’язків, а це впливає на здатність людини концентрувати увагу та використовувати вищі когнітивні процеси: погіршується робоча пам’ять, швидкість опрацювання вербальної інформації, логічне мислення, страждає креативність та гнучкість у мисленні, плануванні, прийнятті рішень та формуванні суджень. Як бачимо, між «добре спати» та «добре думати» можна поставити знак рівності.
Може, кави з тістечком?
Яким є найулюбленіший стимулятор людей? Правильно, кава. А кава з тістечком – це взагалі ідеальний варіант. Оскільки перше – бадьорить, а друге – насичує мозок глюкозою. Втім, за останніми даними, споживання цукру є не настільки корисним, як припускали раніше. І з точки зору ефекту на когнітивну діяльність – так само. Виявляється споживання чогось солодкого лише на короткий час підвищує активність людини, роблячи її піднесено збудженою, навіть маніакальною. В такому стані працюється швидко, втім думки скачуть і їх не завжди вдається схопити та доречно організувати. Після того, як цукор засвоїться, а на це потрібно в середньому від 20 до 40 хв часу, рівень енергії стрімко падає і організм знову вимагає підживлення. Якщо людина підтримує власний рівень енергії в основному за рахунок солодкого, то її продуктивність то злітає догори, то стрімко падає донизу. Окрім цього, надмірне споживання цукру (а за останні 50 років люди потроїли його споживання, оскільки сьогодні більшість продуктів підсолоджують) має сильний вплив на здоров’я і спричиняє багато метаболічних розладів (надмірна вага, діабет, серцево-судинні захворювання, хвороби печінки). Відтак стабільне виконання роботи протягом дня потребує менш цукрованої дієти. Також існує зв’язок між розумовою діяльністю і споживанням таких речовин, як Омега 3 жирних кислот (жирна риба, лляне насіння, горіхи), фолієвої кислоти (зелень, овочі, цитрусові, крупи), вітамінів групи В та куркуміну. І, можливо, комусь із нас пощастило успадкувати добрі гени, втім більшості для доброго самопочуття та продуктивної роботи потрібно дотримуватися збалансованої дієти, мати регулярні фізичні навантаження та добрий сон.