Блог Центру навчальних та інноваційних технологій УКУ

про методики викладання в т.ч. із технологіями, про освітні ресурси, цифрові інструменти та багато іншого.

Повернутися

9317 Переглядів

Zoom vs Google Meet: відеозв’язок під час карантину

Очевидною потребою дистанційного навчання і роботи стало проведення синхронних сесій відеозв’язку. Під час карантину ми не зустрічаємося ані в офісах, ані в навчальних аудиторіях, ані в семінарських кімнатах, тож чи не єдиною нагодою поспілкуватися “наживо” в умовах реального часу випадає під час зустрічі на вебінарі.

Є безліч технологій та сервісів, якими можна скористатися для проведення онлайн-зустрічей і спільної роботи через Інтернет, однак у цьому дописі ми докладніше проаналізуємо особливості організації вебінарів через Zoom і Google Meet. Зверніть увагу, що всюди в цій публікації йдеться про безкоштовний пакет Zoom Basic і про можливості Google Meet в рамках пакету G Suite for Education (про оновлення, запропоновані компанією 3 березня 2020 року вказано в UPD).

Як організувати відеозустріч?

Коротко. У Zoom, і в Google Meet можна розпочати зустріч і спонтанно, і запланувати її заздалегідь. 

Google Meet і Google-календар. Якщо Ви плануєте подію заздалегідь, тоді варто насамперед створити подію в Google-календарі. У такому разі посилання на подію, за якою учасники можуть долучитися до відеозустрічі, створюється автоматично, а отже, всі, кого Ви запросили на подію, бачитимуть її в полі “Приєднатися до Hangouts Meet”. Якщо додати до події в календарі посилання на файли, з якими ви працюватимете під час відеоконференції, то під час трансляції до всіх цих файлів можна буде легко доступитися, клацнувши у лівому нижньому кутку вебінарного екрану.

Якщо зустріч у Meet потрібно розпочати негайно, переходимо за посиланням https://meet.google.com, тиснемо “Приєднатися до зустрічі чи розпочати власну”, отримуємо посилання для доступу і швидко надсилаємо його учасникам. Докладнішу інструкцію можна переглянути тут.

Зверніть увагу! Організовувати відеоконференції у Google Meet можна тільки з облікового запису, прив’язаного до G Suite, але приєднуватися до організованої трансляції можуть учасники з будь-якого профілю Google, навіть безкоштовного ([email protected]). Тобто якщо Ви надсилаєте запрошення взяти участь у відеоконференції Google Meet студентам чи колегам, які не є користувачами домену ucu.edu.ua, вони все одно зможуть взяти участь в організованому Вами вебінарі.

Zoom. Якщо Ви вирішили спонтанно розпочати відеоконсультацію, тоді розпочинаєте зустріч зі свого застосунку Zoom (Start Meeting), клацаєте на Invite і надсилаєте запрошення своїм співрозмовникам електронною поштою або ж копіюєте текст запрошенння (Copy Invitation) і надсилаєте гостям. 

Якщо це навчальна чи робоча подія, яка відбувається за розкладом, тоді краще запланувати зустріч і надіслати учасникам повідомлення, в якому вказати час початку вебінару і лінк, за яким можна приєднатися. Щоб зробити зустріч продуктивнішою, варто продумати план вебінару і долучити його до запрошення. 

Скільки учасників може брати участь у вебінарі?

Коротко. У вебінарі на Zoom одночасно можуть брати участь до 100 учасників, у відеозустрічах Google Meet – до 250 користувачів одночасно (UPD. У режимі Live (Потік) глядачами трансляції можуть бути до 100 тис. осіб). 

Як можна вийти з ситуації обмеження? Доповідач, який одночасно хоче зустрітися з 350 учасниками, може організувати паралельні трансляції в десктопній версії Zoom і Android (IOs) версії застосунка Meet. Наприклад, ті, хто зареєструвалися раніше, отримують посилання на вебінарну кімнату Zoom і бачать доповідача, його роботу на екрані, з білою дошкою, працюють у BreakOut Rooms, а інші – лише чують, про що говорить доповідач, і бачать його.

Скільки тривають відеозустрічі?

Чи не найгострішим питанням, яке обговорюють цими днями викладачі, стало питання про обмеження тривалості проведення відеозустрічей на різних безкоштовних сервісах та платформах. 

Коротко. Якщо у відеозустрічі на платформі Zoom беруть участь від 3 до 100 учасників, то треба орієнтуватися на тривалість трансляції до 40 хвилин. Відеозустрічі в Meet, в яких беруть участь до 250 осіб (для G Suite for Education, який в УКУ), можуть тривати до 24 годин.  

Як можна вийти з ситуації обмеження? У Zoom за 10 хвилин до завершення 40-хвилинного вебінару з’являється попередження про те, що через 10 хвилин трансляцію буде припинено. Це чудова нагода домовитися з учасниками вебінару про коротку перерву і, якщо Ви записуєте вебінар, сфокусуватися на матеріалі так, щоб дійти до логічного завершення першої частини. Після перерви організатор розпочинає другу (третю? четверту? п’яту?) частину вебінару, натискаючи у своєму застосунку Zoom на ту саму кнопку Start, а учасники долучаються за тим самим покликанням. 

Зверніть увагу! Якщо на початку зустрічі в трансляції брали участь лише один або двоє учасників, то відлік 40-хвилинного обмеження вебінару розпочинається від моменту, коли до відеозустрічі долучився третій учасник. 

Інтеграція Zoom в CMS UCU

Завдяки налагодженій інтеграції сервісу zoom в CMS UCU викладачі та студенти в межах окремих курсів, користуються окремими Zoom-каналами, тобто в кожному електронному курсі викладачі, які підтвердили свою реєстрацію в Zoom зі скринькою на домені ucu.edu.ua та підтвердили інтеграцію, можуть створювати вебінари. Пройти алгоритм інтеграції модулю Zoom у своєму курсі можна, клацнувши це покликанняПісля інтеграції у Ваших курсах на CMS UCU з’явиться можливість додавати діяльність Zoom Meeting. 

Переваги: всі студенти, які зараховані на курс, можуть приєднуватися до вебінару без спеціального запрошення.

Недоліки: тривалість одного вебінару – 40 хв.

Час трансляції. До вебінару, створеного в CMS UCU, можна приєднатися рівно о тій годині, котра зазначена в налаштування. Це може бути несподіванкою для тих, хто звик планувати свої трансляції з сайту Zoom, адже там можна декілька разів пробно запускати заплановані трансляції – навіть раніше за вказаний час.

Тривалість трансляції. Оскільки максимальна тривалість вебінару 40 хв, то для триваліших онлайнових занять треба заздалегідь створити одразу два послідовні вебінари (з невеличкою перервою між ними). Якщо Ви звикли створювати трансляції зі свого застосунка Zoom і запрошувати студентів у свою вебінарну кімнату з незмінним ID Meeting, то в CMS UCU для кожного вебінару генерується інший лінк для входу учасників.

Сповіщення. Студенти не отримують автоматичного сповіщення про створений вебінар в електронному курсі, тому в нульовій секції курсу варто описати графік проведення вебінарів курсу, а також внести їх у календар курсу. Якщо вебінар не був попередньо запланований, тоді варто окремо повідомити студентам дату, час і тривалість відеозустрічі, наприклад, запросити через календар, написати повідомлення на форумі курсу чи розіслати запрошення на імейли.

Як можна співпрацювати під час відеозустрічі?

Екран

Коротко. І в Zoom і в Google Meet учасники, які долучилися до трансляції за посиланням, можуть демонструвати всім присутнім свої екрани. 

Функція “Білої дошки”. У Zoom можна демонструвати всім учасникам вебінару і свій екран, і Whiteboard – інструмент, на якому разом можна писати, малювати, коментувати. В Google  Meet є можливість поширити тільки свій екран, функціоналу, схожого на білу дошку, тут немає. Що можна зробити в Meet, щоб імітувати роботу на Whiteboard? Хтось із учасників вебінару може створити Google-документ, швидко надіслати посилання для доступу в спільний чат і поширити свій екран. Учасники можуть одночасно працювати в документі, бачити зміни, які з’являються, і з голосу дискутувати в ефірі.

Нюанси. Якщо під час відеозустрічі zoom Ви не хочете, щоб учасники почали неконтрольовано демонструвати свої екрани, забороніть їм це, змінивши налаштування сесії. У Google Meet не можна заборонити учасникам тільки поширювати свої екрани, Ви можете лише вилучити з трансляції учасника, який не дотримується регламенту поширювання екрану. 

Звук і відео

Коротко. І в Zoom і в Google Meet учасники, які долучилися до трансляції за посиланням, можуть одночасно чути і бачити одні одних, а також говорити в ефірі.

Нюанси. У Zoom можна одним кліком вимкнути звук усім учасникам, залишаючи і за собою як організатором (Host), і за ними можливість за потреби “вмикати мікрофон”. У Google Meet організатор трансляції не може вимкнути мікрофони всіх учасників одним кліком, однак може допомогти окремим учасникам вмикати чи вимикати свої мікрофони. Важливо пам’ятати, що в Meet, на відміну від Zoom, організатор трансляції не може ввімкнути мікрофон учасникові – учасник мусить зробити це самостійно. Від 19 березня 2020 року для всіх учасників пакету G Suite for Education тільки організатор трансляції або той, із чийого Google-календаря було створено подію може вимкнути або вилучити учасників із відео. Це означає, що студенти не зможуть вимкнути одне одного або викладача.   

Чат

Коротко. У чаті Zoom можна писати повідомлення у спільний чат або обмінюватися індивідуальними повідомленнями. У чаті Google Meet всі повідомлення висвітлюються в загальному чаті. 

Зверніть увагу! Якщо Ви записуєте свою трансляцію в Zoom, то в папці зі збереженими файлами Ви знайдете не тільки аудіо та відео вебінару, але і текстовий документ зі всіма повідомленнями, які учасники надсилали у спільний чат. У Google Meet ми можемо зробити хіба що знімок з екрану з нотатками чату і надіслати його учасникам трансляції. UPD. Користувачі пакетів G Suite, які під’єдналися до безкоштовних пропозицій Google, що діятимуть до 1 липня 2020 року, отримують записи чатів на свій GoogleDrive разом зі збереженим відеозаписом трансляції.

Чи можна організувати під час відеозустрічі синхронну роботу в групах?

Коротко. В Zoom є Breakout Rooms. У Google Meet немає змоги розподілити учасників на групи. 

Як працює групова робота в Zoom? З досвіду перших двох тижнів дистанційної роботи виглядає, що викладачі УКУ часто використовують цей інструмент для організації активної роботи на своїх дистанційних синхронних сесіях в Zoom. Під час вебінару студентам  можна поставити кілька запитань і запропонувати обговорити їх у менших групах – як під час групової роботи в аудиторії. Щоб ця функція спрацювала, перевірте налаштування і, за потреби, ввімкніть у своєму профілі Zoom опцію Breakout Rooms, інакше вона просто не висвітлюватиметься Вам у вікні трансляції. Ділити студентів на групи під час самого вебінару можна автоматично або вручну – відповідні налаштування з’являються після натискання на іконку груп. Ви можете налаштувати час роботи в групах, а також дозволити або заборонити студентам у будь-який час повертатися у головну вебінарну кімнату. Викладач (організатор трансляції) може заходити у ті кімнати, де студенти працюють у групах, і відстежувати їхніх прогрес, а може залишатися у головній кімнаті й консультувати тих студентів, у яких виникають труднощі з роботою в групах.

Чи можна зберегти запис трансляції?

Коротко. У Zoom – можна, у Google Meet – залежно від пакету G Suite, який використовує Ваша організація. В УКУ діє пакет G Suite for Education, який не дає змоги записувати відеотрансляції. UPD. 3 березня 2020 року компанія Google розширила можливості всіх пакетів G Suite і до 1 липня 2020 року всі користувачі G Suite, які прийняли пропозицію безкоштовного розширення можливостей пакету, можуть записувати трансляції в Google Meet.

Зверніть увагу! Якщо Ви плануєте зустріч, у якій буде кілька доповідачів, наприклад, гостьовий експерт або ж студенти представлятимуть студентські групові проєкти, і Ви хочете, щоб на відеозаписі збереглися всі етапи заняття, подбайте про те, щоб, даючи слово учасникам, дати їм повноваження Co-Host. Якщо Ваші гостьові експерти не матимуть повноважень Co-Host, а демонструватимуть свої екрани чи білі дошки як учасники, запис трансляції цього не зафіксує.    

Як іще можна скористатися можливістю запису трансляцій на Zoom?

У безкоштовній версії Zoom можна записувати безконечно довгі лекції, якщо у вебінарній кімнаті перебуваєте тільки Ви: безкоштовний Zoom обмежує тривалість відеозв’язку лише тоді, коли до зустрічі приєднується троє і більше осіб. Це може бути зручно, якщо Ви вже звикли до функціоналу Zoom і хотіли б скористатися ним як інструментом для запису своїх навчальних відео. Тут треба пам’ятати, що з педагогічного огляду таке відео все одно варто поділити на менші частини (по 6-10 хвилин). Не маючи обмеження в часі, викладачам-лекторам, звичайно, зручніше фокусуватися і записувати одну тему одним кадром, але з огляду когнітивних особливостей засвоєння матеріалу для студентів таке рішення не є найкращим. Тому якщо Ви вирішили сісти у вебінарній кімнаті й начитати лекцію для студентів, запропонований нижче алгоритм може стати Вам у пригоді. 

Наважтеся. Розпочніть трансляцію, ввімкніть запис і викладіть свій матеріал. Пам’ятайте, що в Zoom можна поширювати свій екран з презентацією і залишатися видимим у кадрі. Такий формат представлення є, з одного боку, значно динамічнішим, ніж закадрове коментування слайдів, а з іншого – може бути інформативнішим з огляду на те, що студенти частково бачать те, про що Ви говорите. 

Збережіть запис. Натисніть End meeting і дочекайтеся, поки Zoom сконвертує Ваш відеофайл. Класична півторагодинна лекція конвертується близько 40 хв (залежно від потужностей Вашого комп’ютера, звісно) і файл із відео “важить” приблизно 400Мб. 

Попрацюйте з відео. Як мінімум поділіть його на менші частини (по 6-10 хв). Якщо маєте час і натхнення (зазвичай ні, але раптом?), скачайте одну з безкоштовних програм для роботи з відео (Olive) і додайте хоча б вступний слайд із назвою питання, яке розглянете у відео, або темою модуля.  

Завантажте відео на YouTube. Налаштуйте свій YouTube канал, який є частиною Вашого профілю Google і завантажте свої відео. Зверніть увагу, що мінімально необхідне редагування відео можна зробити в самому відеоректорі YouTube: обрізати початок і кінець, розділити відео на частини і навіть вирізати частину відео всередині. У самому YouTube легше працювати з невеликими відео, саме тому перед завантажуванням відео на канал варто пересвідчитися, що Ви “порізали” свою безконечну довгу лекцію. 

Додайте відео до курсу на CMS UCU. Записані відео можна розмістити двома способами. На CMS UCU створіть у своєму курсі сторінку і додайте на неї активні посилання на відео. Редактор CMS UCU автоматично вбудує ці посилання як відеофайли. Якщо ж із якихось причин Ви хочете надіслати студентам свою лекцію на 7-8 частин не через CMS UCU, то на YouTube їх можна організувати у список. У такий спосіб студенти отримають не 7 лінків на різні частини лекції, а один лінк на список, у якому є всі необхідні частини.   

*у базовому пакеті G Suite for Education. UPD. 3 березня 2020 року компанія Google розширила можливості всіх пакетів G Suite і до 1 липня 2020 року всі користувачі G Suite, які прийняли пропозицію безкоштовного розширення можливостей пакету, можуть записувати трансляції в Google Meet.

Додаткові матеріали:

Вебінари на Zoom для навчання і викладання: http://ceit-blog.ucu.edu.ua/ed-tech/vebinary-na-zoom-dlya-vykladannya-i-navchannya/

Інструкція “Використання Google Hangouts, Google Hangouts Meet та Google Calendar для планування і проведення онлайнових зустрічей та нарад”: shorturl.at/asHSZ

Категорія:

Підписатися на новини блогу

pornobis.net duvporn.net pornovidio.com